MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jakie zioła i chwasty zbierać w sierpniu? Szukaj skrzypu polnego, piołunu i wrotyczu. Jak je wykorzystać?

Justyna Madan
Justyna Madan
Ta roślina ma właściwości uspokajające, pomaga na ból brzucha. Zawiera flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, ale również np. witaminę A i C. Świeże listki i kwiaty można spokojnie dodać do sałatki. Innym sposobem na wykorzystanie dziurawca jest zrobienie naparu. 1 łyżeczkę ususzonego dziurawca zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na 5 minut, taki napar pomaga m.in. w przypadku niestrawności.
Ta roślina ma właściwości uspokajające, pomaga na ból brzucha. Zawiera flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, ale również np. witaminę A i C. Świeże listki i kwiaty można spokojnie dodać do sałatki. Innym sposobem na wykorzystanie dziurawca jest zrobienie naparu. 1 łyżeczkę ususzonego dziurawca zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na 5 minut, taki napar pomaga m.in. w przypadku niestrawności. pixabay.com
Nie trzeba być zielarzem ani specjalistą w dziedzinie jadalnych chwastów, żeby zacząć zbierać je na pobliskiej łące. Warto jednak wiedzieć, jak dokładnie wyglądają, żeby nie pomylić ich z podobnie wyglądającymi, trującymi roślinami. Kiedy już odpowiednio zidentyfikujemy odpowiednie zioła i chwasty, możemy je wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Które dzikie rośliny jadalne zbieramy w sierpniu?

Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.

Jakie zioła i chwasty zbierzemy w sierpniu?

Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jadalnymi chwastami, powinny nauczyć się rozpoznawać 3-5 najbardziej pospolitych roślin, których nie da się pomylić z niczym innym i wyruszyć na długi spacer, aby poszukać ich w swojej okolicy. Z czasem takie poszukiwania staną się dużo łatwiejsze i będzie można wzbogacać je o kolejne chwasty.

Warto jednak pamiętać, że unikamy okolic w pobliżu dróg. Takie rośliny są narażone na zanieczyszczenia. Im dalej od miejsc zabudowanych, tym lepiej.

– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.

Dzikie rośliny jadalne w sierpniu:

  • Bobrek trójlistkowy – to roślina o białoróżowych kwiatach, przypominają one nieco storczyk. Liście stosowane są przy dolegliwościach trawiennych.
  • Dziurawiec – ma żółte kwiatki i charakterystyczne małe kropki na liściach. Pod światłem wyglądają, jakby były podziurawione. „Dziurki” te zawierają olejki eteryczne. Zbieramy go pod koniec sierpnia, kiedy przycięte rośliny odrastają i ponownie zakwitają.
  • Skrzyp polny – najlepiej zbierać go na przełomie lipca i sierpnia, wtedy stężenie cennych składników, w tym także krzemionki, jest w nim najwyższe. Można go łatwo pomylić ze skrzypem błotnym, który jest rośliną trującą.
  • Szałwia lekarska – to bardzo charakterystyczna roślina, którą można z powodzeniem hodować w ogrodzie. Łodygi pokryte są naprzeciwległymi, omszonymi liśćmi o szarozielonym kolorze i jajowatym kształcie. Tę roślinę zbieramy w maju, a później w sierpniu.
  • Piołun – to szarozielona roślina, której łodygi są „owłosione”. Dolne liście są bardziej pierzaste, a górne drobne i lancetowate. Kwiaty piołunu są jasnożółte i drobne. Zbiera się go od lipca do września.
  • Wrotycz – rośnie w jednym miejscu przez lata oraz wytrzymuje niskie temperatury i przymrozki. Charakteryzuje się intensywnym zapachem, przypominającym kamforę. Ma pierzaste, ciemnozielone liście, które wiosną tworzą niską rozetę, a później wyrastają z nich sztywne i rozgałęzione pędy kwiatowe. Kwiaty wrotyczu są intensywnie żółte, bardzo drobne, ale zebrane w tzw. koszyczki.
  • Dziki ślaz – kwietnie od czerwca do sierpnia i wtedy go zrywamy. To bylina, która ma gruby, palowy korzeń, a łodyga rośnie do 1 m wysokości. Ma pięciopłatkowe, duże, purpuroworóżowe kwiaty. Znajdziemy go zarówno przy drogach, jak i na łąkach, polach i w ogrodach.
  • Koniczyna biała – można ją zrywać przez długi czas, od maja aż do września. Zbieramy tylko główki kwiatowe z szypułką i górnymi liśćmi. Można wykorzystać zarówno świeżą (w kuchni), jak i wysuszoną (w celach leczniczych) koniczynę. To charakterystyczne, białe, kuliste kwiatki na długiej łodyżce.
  • Owoce czarnego bzu – późne lato i wczesna jesień to najlepszy czas na zbieranie owoców czarnego bzu. Powinny być dojrzałe, mają wtedy ciemnofioletowy, wręcz czarny kolor. Są twarde.
  • Babka szerokolistna – znana z dzieciństwa jako plaster na skaleczenia i otarte kolana, a można ją z powodzeniem i ze smakiem zjeść. Na początku sierpnia dojrzewają jej nasiona, które mają zastosowanie podobne do siemienia lnianego.
  • Krwawnik – podobnie, jak babka, pomoże na skaleczenia i zatamuje krew. Jest również jadalny, idealnie komponuje się w daniach z ziemniakami. Zbiera się go od czerwca do września.
  • Szczawik zajęczy – rośnie w lasach przez cały rok. Wyglądem przypomina koniczynę, a swoim kwaskowatym smakiem szczaw, ale jest bardziej rześki i cytrusowy. Idealny do twarożku, na kanapki, jako dodatek lemoniady.

Jak wykorzystać sierpniowe zioła i chwasty?

Wiele z tych roślin nadaje się do przygotowania z nich prozdrowotnego naparu, niektóre można jeść na surowo, wystarczy dodać je do sałatki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jakie zioła i chwasty zbierać w sierpniu? Szukaj skrzypu polnego, piołunu i wrotyczu. Jak je wykorzystać? - Strefa Agro

Wróć na strzyzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto