Wybierz region

Wybierz miasto

    Galerie

    • Wege Siostry robią sery z nerkowców po polsku. Tworzą start-up nie tylko dla wegan

      • Aktualizacja

      Pomysł na rozpoczęcie produkcji wegańskiego zamiennika nabiału narodził się po podroży do Australii. Zuzanna Rzymanek pracowała tam w gastronomii. Po powrocie do kraju zatrudniła się w wegańskiej restauracji w Warszawie. Po pewnym czasie wraz z siostrą Magdaleną dostrzegła na rynku wege niszę. Wspólnie, pod szyldem Wege Siostry, zaczęły tworzyć biznes, który dziś podbija podniebienia nie tylko wegan. Swoje największe bestsellery wymyśliły w garażu ich rodzinnego domu - u mamy.

    • Najlepszy chirurg na Podkarpaciu. Którzy lekarze chirurdzy są najczęściej polecani przez podkarpackich pacjentów? Zobacz ranking

      • Nowiny
      • Aktualizacja

      Zdrowie jest najważniejsze, a czasami konieczna jest interwencja chirurga. Ale na Podkarpaciu tych lekarzy specjalistów nie brakuje, więc pojawia się problem: którego chirurga wybrać? Z pomocą przychodzą takie serwisy jak Znany Lekarz, na których pacjenci mogą ocenić każdego specjalistę w kilku kategoriach. Sprawdziliśmy, którzy chirurdzy na Podkarpaciu mają najlepsze (i najliczniejsze) oceny. Wszyscy lekarze w naszym rankingu zdobyli maksymalną notę (5 na 5), a kolejność zależy od liczby wystawionych opinii.

    • Magiczne i pyszne torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?

      • Aktualizacja

      - Często eksperymentuję ze smakami i fakturą kremów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i preferencje smakowe odbiorcy. W moim torcie można znaleźć żelki owocowe, praliny orzechowe, musy czekoladowe, a najbardziej zaskakujący smak to krem ze świeżej bazylii - mówi Izabela Borys-Tarkowska, laureatka Internetowych Mistrzostw Cukierniczych 2021. Miłośniczka słodkich dekoracji zdradza nam, jakie torty są obecnie popularne i ile zajmuje stworzenie takiego cukierniczego dzieła sztuki.

    • Co za luksus! Foie gras, trufle, szafran, król melonów... Oto najdroższe produkty i dania świata

      • Aktualizacja

      Czarny arbuz, ryba fugu, trufle, chińska zupa z ptasich gniazd... Tego typu produkty i dania to powiew luksusu, za który trzeba słono zapłacić. Zazwyczaj trudno je zdobyć albo potrzeba specjalnych umiejętności, by je przygotować. Część owoców lub warzyw rośnie tylko w jednym regionie świata, co dodaje im wyjątkowości. Ta niezwykłość ma oczywiście wpływ na cenę. Przykładowo, za białą truflę z Piemontu zapłacono w 2021 roku 118 tys. dolarów. Sprawdź, które produkty i potrawy ze świata uchodzą za luksusowe.

    • Wspominamy kapłanów archidiecezji przemyskiej, którzy zmarli w 2021 roku [ZDJĘCIA]

      • Nowiny
      • Aktualizacja

      Na podstawie danych opublikowanych przez Diecezję Rzeszowską i Archidiecezję Przemyską, przedstawiamy śp. kapłanów związanych z Archidiecezją Przemyską lub z niej pochodzących, którzy zmarli w ubiegłym roku.

    Polecamy!